Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 5
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
ANAF: Modificari privind depunerea deconturilor de TVA
Publicat: 12 aprilie 2013


Persoanele impozabile (cu perioada fiscala luna), care nu depun niciun decont de taxa pentru sase luni consecutive, si persoanele impozabile (cu perioada fiscala trimestrul), care nu depun niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive, se scot din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, din oficiu, de catre organul fiscal competent, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Noile reguli se aplica incepand cu decontul de TVA aferent lunii iulie 2012, respectiv trimestrului al III-lea al anului 2012.

De asemenea, persoanele impozabile care, in deconturile depuse pentru sase luni consecutive sau pentru doua trimestre calendaristice consecutive nu au evidentiat operatiuni realizate in cursul acestor perioade de raportare, se scot din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, din oficiu, de organul fiscal competent.

Anterior acestor modificari, organele fiscale anulau inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care, pe parcursul unui semestru calendaristic, nu au depus niciun decont de taxa sau care, in deconturile depuse pentru sase luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic sau pentru doua trimestre consecutive in cursul unui semestru calendaristic, nu au evidentiat operatiuni efectuate in aceste perioade.

Astfel, potrivit vechilor reglementari, organele fiscale verificau indeplinirea conditiilor de doua ori pe an, respectiv dupa expirarea termenelor de depunere al celui de-al 6-lea decont lunar/al 2-lea decont trimestrial din cadrul aceluiasi semestru calendaristic. In noile conditii legislative, organele fiscale urmeaza sa verifice lunar indeplinirea conditiilor pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cu perioada fiscala luna, respectiv trimestrial indeplinirea conditiilor pentru anularea inregistrarii in cazul persoanelor impozabile cu perioada fiscala trimestrul.

Intrucat procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA este aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 700/2012 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, a fost necesara adaptarea acestei proceduri la noile prevederi legale, fapt pentru care a fost elaborat respectivul un proiect de act normativ pentru modificarea Ordinului initial.

De asemenea, avand in vedere dispozitiile Codului Fiscal privind sistemul TVA la incasare, ANAF considera necesara completarea formularelor de decizii de inregistrare in scopuri de TVA, din oficiu, si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, din oficiu, cu precizari privind inscrierea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv radierea din acest registru.


Sursa: AGERPRES
decont, tva, modificari, iulie 2012

Top accesari azi

Normele metodologice privind plata impozitului pe constructii speciale au fost aprobate de Guvern...[7]

Depunerea si completarea Declaratiei 394 in 2015...[6]

Intocmirea si depunerea Situatiilor financiare anuale si a Raportarilor anuale aferente anului 2012 ...[5]

Un noul model al decontului de TVA ...[5]

Modificari ale Codului de Procedura Fiscala ...[4]

Cine intocmeste si depune Situatiile financiare anuale īncheiate la 31 decembrie 2013 pana la 30 mai 2014 ...[4]

Regimul de declarare derogatoriu ...[4]

Regimul pierderilor fiscale - documentar...[4]

Noutati OMFP 1802/2014: Tratamentul contabil al stimulentelor acordate la incheierea sau renegocierea unor contracte-preluarea prevederilor interpretarii SIC 1...[4]

Obligatii declarative cu termene in luna mai 2014...[4]

Precizari privind completarea declaratiei 394 dupa data de 01 ianuarie 2015...[4]

Persoanele cu handicap grav sau accentuat, scutite de impozit pentru toate veniturile...[4]

Ordin privind valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2012...[4]

Regimul fiscal al microintreprinderilor – informatii actualizate la nov. 2014...[4]

MFP vrea sa introduca plata cu cardul la Trezorerie, atāt la ghiseu cat si online...[4]

Cheltuieli deductibile la calculul venitului net ...[4]

Instructiuni de completare a formularului 012 - Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit...[4]

Joi, 28 februarie 2013, termen unic pentru Declaratia 205 ...[4]

Finantele ar putea urca la 50.000 lei pentru platile in numerar pentru bunuri imobile ...[4]

Vineri, 30 mai 2014, ultima zi pentru depunerea bilanturilor īntocmite pentru anul 2013...[4]