• 0722 - 39 69 59
  • info@descarc.ro

Lună: noiembrie 2021

Dosarul de pensionare

Pensia pentru limita de varsta

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de lege.

Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare pentru femei si barbati sunt  stabilite in raport de luna si anul nasterii (Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).

Pensia anticipata – fara penalizarea cuantumului drepturilor de pensie

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.

Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii (Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la aceasta categorie de pensie  nu se cumuleaza cu nicio alta reducere reglementata de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratul:

a.  a beneficiat de pensie de invaliditate;

b. a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

c.  a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat.

Pensia anticipata partiala – cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie

Pensia anticipata partiala se acorda cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevazute de lege, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare pentru femei si barbati sunt  stabilite in raport de luna si anul nasterii (Anexa nr. 5  la Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).

Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la aceasta categorie de pensie nu se cumuleaza cu nicio alta reducere reglementata de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratul:

a.  a beneficiat de pensie de invaliditate;

b. a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

c.  a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat.​

Pensia de urmas

In situatia decesului asiguratului sau pensionarului, copiii si sotul supravietuitor  au dreptul la pensie de urmas, in urmatoarele conditii:

Copiii:

• pana la varsta de 16 ani;

• daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

• pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute mai sus.

Sotul supravietuitor:

• la implinirea varstei-standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Daca durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus;

• indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an;

• indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare din activitati dependente:

a. in baza unui contract individual de munca;

b. in baza unui raport de serviciu;

c. din activitati in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si ca membri cooperatori intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.

• care nu indeplineste conditiile de mai sus, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare din activitati dependente:

a. in baza unui contract individual de munca;

b. in baza unui raport de serviciu;

c. din activitati in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si ca membri cooperatori intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti

• care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare din activitati independente:

a. in baza unui contract individual de munca;

b. in baza unui raport de serviciu;

c. din activitati in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si ca membri cooperatori intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti

Copiii si sotul supravietuitor care au dreptul la o pensie proprie si indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sustinatorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Alte drepturi

In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai pot acorda, in conditiile legii, urmatoarele prestatii:

a) tratament balnear, altul decat cel care, potrivit legii, se suporta de la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru asigurati si pensionari;

b) bilete de odihna, pentru asigurati;

c) ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia.

Casa Nationala de Pensii Publice acorda si o serie de indemnizatii cu caracter reparatoriu, stabilite prin legi speciale.

Acte necesare pentru dosarul de pensionare:

1. Fisa de pensie (formular tip);

2. Proces-verbal al comisiei de pensii din institutie;

3. Fisa de calcul al vechimii in munca;

4. Baza de calcul (5 ani din ultimii 10 ani, formular tip);

5. Copie xerox dupa decizii, dispozitiile de indexare a salariilor din perioada cuprinsa in baza de calcul;

6. Adeverinta eliberata de unitatea care inainteaza dosarul din care rezulta ca unitatea a achitat obligatiile privind bugetul asigurarilor sociale pentru persoana respectiva.

Acte necesare înregistrarea căsătoriei

Acte necesare înregistrarea căsătoriei:

Căsătoria se încheie de către Ofițerul de stare civila, la sediul autorității administrației publice locale in a cărei raza administrativ-teritoriala își are domiciliul (reședința) unul dintre viitorii soți. Pentru încheierea căsătoriei, viitorii soți trebuie sa prezinte fiecare următoarele acte:

1. Declarația de căsătorie, completata personal de către viitorii soți, in scris, la oficiul de stare civila al locului de domiciliu al unuia dintre ei;

2. Actul de identitate;

3. Certificatul de naștere, in original si copie;

4. Certificatul medical privind starea sănătății, care este valabil 14 zile de la data emiterii;

5. Acte, in original si copii, din care sa rezulte desfacerea căsătoriei anterioare sau decesul soțului/soției, daca este cazul.

Acte necesare nou născut / alocația de stat / indemnizația creștere copil

1. Acte necesare pentru eliberarea CERTIFICAT CONSTATATOR DE NAȘTERE (la maternitate):

– acte identitate părinți;

– certificate naștere părinți;

– certificat căsătorie.

2. Acte necesare CERTIFICAT NASTERE COPIL (in termen de 15 zile):

– certificat constatator de naștere;

– acte identitate părinți;

– certificate naștere părinți;

– certificat căsătorie.

3. Acte necesare pentru TRUSOU NOU-NASCUT:

– certificat naștere nou-născut (original si copie xerox);

– acte identitate părinți (original si copie xerox);

-cerere tip – dublu exemplar (prezenta obligatorie a ambilor părinți).

4. Acte necesare acordării ALOCATIEI DE STAT (0-2 ani)

– cerere tip;

– act de identitate al unuia dintre părinți (copie si original);

– certificat naștere nou-născut (copie si original);

– dosar cu șină.

5. Acte necesare pentru INDEMNIZATIA LUNARA PENTRU CREȘTERE COPIL PANA LA 2 ANI:

– cerere tip;

– act de identitate solicitant;

– certificat naștere copil (original si copie);

– adeverință tip eliberata de angajator ( din care sa rezulte: veniturile salariale timp de 12 luni pana la

nașterea copilului, prima si ultima zi de concediu maternitate, data împlinirii celor 42 zile- concediu de lăuzie, prima zi de concediu de creștere copil);

– dosar cu șină.

Importanța Fișei Postului

Fișa postului este un instrument întocmit de compania care recrutează. În aceasta trebuie să se regăsească atribuțiile și drepturile ce îi revin unui angajat la viitorul loc de muncă. Și nu doar asta, ci și modul de îndeplinire a acestora atât timp cât este angajat pe o anumită poziție. Fișa postului trebuie, de asemenea, să conțină cerințele jobului, dar și sarcinile pe care angajatul le va îndeplini.

Deși este o anexă a contractului individual de muncă, fișa postului este la fel de importantă. Iar elementele pe care trebuie să le cuprindă sunt: cerințele necesare pentru ocuparea rolului, condițiile de muncă, responsabilitatea propriu-zisă a angajatului și standardele de performanță.

În Codul Muncii există mai multe articole care fac referire la fișa postului. Ele se referă atât la obligațiile și responsabilitățile viitorului angajat, cât și la ale angajatorului. Câteva dintre elementele care se regăsesc în Codul Muncii:

  • Angajatul este obligat să realizeze norma de muncă și să-și îndeplinească atribuțiile ce îi revin conform fișei postului.
  • La rândul lui, angajatorul are obligația de a informa angajații despre condițiile de muncă. Dar și de a asigura permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă.
  • Angajatorii care nu respectă cerințele din fișa postului pot fi amendați de către inspectoratul teritorial de muncă.

Fișa postului stă la baza mai multor procese de resurse umane. Printre acestea se numără recrutarea și selecția, angajarea, formarea profesională, dar și dezvoltarea viitorilor angajați. Fără fișa postului aceste procese nu s-ar derula într-un mod eficient.

De asemenea, aceasta este importantă pentru viitorul angajat care urmează să ocupe poziția scoasă la bătaie. Căci fișa postului este un ghid în care angajatului i se oferă o descriere detaliată a postului în termeni de responsabilități pe care trebuie să și le asume la nivelul organizației.

Având în față fișa postului, angajatul va cunoaște încă din prima zi tot ce presupune poziția sa în companie. Își va cunoaște responsabilitățile, sarcinile, mediul și programul de lucru.

Pentru angajator, aceasta mai poate reprezenta baza de plecare în evaluarea corectă a performanțelor și asigură totodată condițiile de promovare și formare profesională a viitorului angajat.

Fișa postului trebuie să conțină anumite elemente obligatorii. Printre acestea se numără:

  • denumirea oficială a postului
  • locul pe care îl va ocupa viitorul angajat în organigramă
  • cerințele necesare ocupării postului
  • definirea responsabilităților
  • indicatorii de performanță
  • data la care a fost întocmită și semnată atât de angajat, cât și de angajator.

După ce angajatul a acceptat noul său rol, va semna contactul împreună cu fișa postului. Unul dintre exemplare rămâne în departamentul de resurse umane, iar cel de-al doilea îi revine angajatului.

Aici găsiți modele de Fișe ale Postului. În cazul în care doriți personalizarea lui, #echipadescarc este la dispoziția d-voastra la 0722 – 39 69 59 sau personalizare@descarc.ro.

Reducere de 30% la prima descărcare?

X
0
    0
    Coș
    Coșul este golMagazin