Pentru exercitiul financiar 2014-2020, Romania are alocate fonduri europene in valoare de 38,9 miliarde de euro, dintre care aproximativ 3 miliarde sunt destinate exclusiv firmelor mici si mijlociii (IMM), sumele putand fi accesate pana in anul 2022.
Cu toate ca anumite linii de finantare si-au epuizat deja fondurile europene, exista inca suficiente oportunitati prin care un antreprenor sa obtina acces la finantarea europeana. In cele ce urmeaza vom explica intregul mecanism de functionare a fondurilor europene, vom prezenta principalele linii de finantare in functie de fiecare domeniu in parte si vom oferi informatii despre accesarea acestora.
La nivel european, fondurile sunt gestionate direct de Comisia Europeana, atunci cand proiectele sunt derulate de catre serviciile sale si prin gestiune partajata, de fiecare stat membru in parte, atunci cand programele de finantare sunt incredintate spre implementare tarilor membre UE. Aproximativ 80% din fondurile europene acordate se supun gestiunii partajate.
Principalele tipuri de fonduri europene
In Romania, principala sursa de finantare a Programelor Operationale este reprezentata de Fondurile Europene Structurale si de Investitii (fondurile ESI), care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national. Din aceasta categorie de fonduri fac parte:
Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
Acest fond urmareste consolidarea coeziunii economice si sociale la nivel european, prin corectarea dezechilibrelor existente intre regiunile din spatiul intracomunitar. Fondurile vizeaza domenii precum: dezvoltarea regionala, cresterea competitivitatii IMM-urilor, cercetarea, inovarea sau dezvoltarea urbana durabila.
Fondul de Coeziune (FC)
Acest fond finanteaza proiecte de infrastructura, mediu, energie, transport, prin imbunatatirea eficientei energetice, dezvoltarea transportului feroviar si public, utilizarea surselor de energie regenerabila.
Fondul Social European (FSE)
Acest fond reprezinta principalul instrument european care vizeaza crearea de locuri de munca si asigurarea de oportunitati profesionale echitabile pentru toti cetatenii europeni.
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR)
Reprezinta mecanismul european de finantare a politicii UE de dezvoltare rurala, prin care se acorda fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea economica si sociala a spatiului rural din Romania.
Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM)
Este fondul UE destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime.
De mentionat este faptul ca dezvoltarea agriculturii este finantata si prin platile directe (subventii agricole), suportate din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA). In ceea ce priveste ajutoarele pentru persoanele defavorizate, sumele sunt distribuite prin Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).
Fonduri europene nerambursabile
Fiecare dintre aceste fonduri este adresat unui anumit program, care vizeaza dezvoltarea unuia sau mai multor sectoare. Principalele programe finantate din fondurile europene structurale sunt:
Programul Operational Capital Uman (POCU);
Programul Operational Competitivitate (POC);
Programul Operational Infrastructura Mare (POIM);
Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA);
Programul Operational Regional (POR);
Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT);
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR);
Programul National pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).
Potrivit documentelor cadru agreate cu Uniunea Europeana pentru exercitiul financiar 2014-2020, au fost stabilite anumite prioritati in ceea ce priveste investitiile finantate din fondurile europene.
Dintre acestea putem enumera:
- Investitii in agricultura si dezvoltare rurala;
- Investitii in acvacultura si in cresterea productivitatii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu;
- Dezvoltarea IMM-urilor si cresterea competitivitatii mediului de afaceri;
- Investitii in infrastructura de baza: transporturi, retele de apa potabila, canalizare, sanatate, educatie, turism, eficienta energetica si energie regenerabila;
- Investitii in cercetare, dezvoltare si inovare in domenii prioritare pentru Romania, dar si in domeniul tehnologiei informatiei sau a comunicatiilor;
- Investitii in capitalul uman, prin activitati de informare sau de reconversie profesionala, servicii sociale, infiintarea de locuri de munca si combaterea saraciei;
- Cooperarea teritoriala intre regiunile UE in domeniul cercetarii, transportului, mediului, educatiei, sanatatii si securitatii;
- Consolidarea capacitatii administrative a beneficiarilor in vederea pregatirii si implementarii proiectelor finantate din FESI;
- Consolidarea si dezvoltarea administratiei publice centrale si locale prin realizarea de investitii specifice.
In functie de categoria fondului pentru care se solicita finantarea, urmatoarele entitati publice si private pot accesa fonduri europene:
Fonduri destinate politicii de coeziune
Aceste fonduri pot fi accesate de societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, microintreprinderi sau intreprinderi mari), ONG-uri, autoritati publice locale si asociatii ale acestora, companii nationale, institute de cercetare, institutii publice sau de invatamant.
Fonduri destinate sectorului agricol
Acest tip de finantare poate fi accesat de PFA-uri cu profil agricol, cooperative agricole si societati cooperative agricole, dar si de grupurile de producatori infiintate conform legislatiei in vigoare.
Fonduri destinate infrastructurii locale
Sunt destinate organizatiilor sau federatiilor utilizatorilor de apa, formate din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole.
Afaceri non-agricole in mediul rural
Fondurile europene cuprinse in aceasta categorie pot fi accesate si utilizate de entitatile din mediul rural, pentru dezvoltarea de activitati, altele decat agricultura, dupa cum urmeaza:
Fermieri sau membri ai unei exploatatii agricole din mediul rural, care isi diversifica activitatea si demareaza pentru prima data un proiect non-agricol;
Microintreprinderi si intreprinderi mici infiintate in anul in care se depune cererea de finantare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali, insa in care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii proiectului (start-up-uri).
In ceea ce priveste Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, finantarea poate fi accesata de: persoane aflate in saracie severa, persoane/familii aflate in situatii critice de viata sau persoane/familii fara adapost.
Cum sa accesezi fonduri europene
Daca iti doresti sa accesezi fonduri europene, insa nu cunosti pasii ce trebuie urmati, te vputem ajuta prim firma parteneră Monasi Cursuri și Consultanță. Totusi, trebuie sa retii ca procedurile si conditiile impuse difera in functie de fiecare linie de finantare in parte si de aceea, pentru a-ti asigura succesul, este necesar sa apelezi la serviciile unei agentii specializate in obtinerea de fonduri europene.
Eligibilitatea proiectului
Pentru inceput, va trebui sa te asiguri ca proiectul pentru care doresti sa obtii finantarea se incadreaza in domeniile de eligibilitate ale fondurilor, respectiv Programul Operational – Axa Prioritara.
Eligibilitatea beneficiarului
De asemenea, va trebui sa te asiguri si ca entitatea care va avea calitatea de beneficiar (intreprindere mica, fermier, PFA etc.) indeplineste conditiile de eligibilitate precizate in Ghidul Solicitantului respectivei masuri.
Elaborarea cererii de finantare
In continuare, este necesar sa elaborezi o cerere de finantare, care va trebui depusa in cadrul Programului Operational in care se incadreaza respectivul proiect, pana la data limita de depunere a cererilor.
Obtinerea finantarii depinde intr-o mare masura de corectitudinea cu care este completata cererea de finantare, dar si de calitatea proiectului si de respectarea tuturor conditiilor specifice mentionate in Ghidul Solicitantului respectivei masuri.
Etape de la depunerea cererii si pana la semnarea contractului de finantare
De la depunerea cererii de finantare si pana la aprobarea finantarii propriu-zise, exista cateva etape care pot determina daca cererea iti va fi aprobata sau nu. Iata care sunt acestea:
Ofiterii de evaluare din cadrul AM/OI vor evalua cererea de finantare si anexele aferente;
In cazul in care este nevoie de completari sau de revizuiri, ofiterii vor emite o solicitare potentialului beneficiar;
Solicitantul va trebui sa transmita raspunsul la solicitarea ofiterilor AM/OI, prin care sa ofere clarificarile cerute sau sa revizuiasca cererea de finantare conform instructiunilor acestora;
Personalul din cadrul AM/Oi va notifica solicitantul cu privire la aprobarea proiectului de finantare;
Dupa aprobarea proiectului, se va elabora contractul sau decizia de finantare la nivelul AM, care va fi transmisa catre solicitant in vederea semnarii de catre acesta sau de reprezentantul legal al acestuia;
Dupa ce sunt indeplinite toate aceste proceduri, documentul (contractul sau decizia de finantare) va fi semnat de catre reprezentantul legal al AM.
Daca ai deja o afacere sau iti doresti sa demarezi un proiect finantat din fonduri europene, iti recomandam sa urmaresti cu atentie toate conditiile de eligibilitate mentionate in ghidul solicitantului si sa te asiguri ca poti respecta in totalitate procedurile enumerate in acesta.
In cazul in care vrei sa-ti cresti sansele de a obtine finantarea, este indicat sa apelezi la serviciile unui consultant specializat in obtinerea de fonduri europene pentru domeniul tau de interes.
32.419 comentarii la „Dosare și condiții de eligibilitate Fonduri europene nerambursabile”