Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 1
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Se modifica de la 1 ianuarie 2015 legea contabilitatii, pentru a permite transpunerea noii directive europene a contabilitatii
Publicat: 12 decembrie 2014


In Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013). Una din noutatile aduse este aceea ca toate persoane juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu numai firmele afiliate unor persoane juridice straine. De asemenea, se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.
Directiva nr. 34/2013 – noua directiva a contabilitatii- trebuie transpusa in legislatia nationala pana in data de 20 iulie 2015.
Autoritatile isi propun aplicarea reglementarii comunitare incepand cu data de 01 ianuarie 2015, data de la care intra in vigoare si aceasta ordonanta.

In acest sens, in termen de 60 de zile, Ministerul Finantelor Publice va publica prin Ordin, reglementarile contabile subsecvente. Cu aceasta ocazie, se abroga sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat in practica.

Iata cateva modificari relevante aduse de noua reglementare:
Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatii financiare anuale, iar acesta de obicei coincide cu anul calendaristic. Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, pentru sucursalele din Romania ce apartin unor persoane juridice straine si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania.

Noutatea consta in faptul ca pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce isi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine. Institutiile financiare nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.

Contabilitatea se organizeaza si se conduce de regula in compartimente distincte, de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

Se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.

Desigur, contabilitatea poate fi condusa si in mod independent de o persoana membra CECCAR.  

Persoanele fizice ce desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, profesii libere, intreprinderi individuale) au obligatia sa conduca evidenta contabila in baza contabilitatii in partida simpla.

Noutatea consta in faptul ca acestea pot opta sa utilizeze contabilitate in partida dubla, cand reglementarile fiscale permit aplicarea acestor norme.

Se interzice in mod expres depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu. 

Se introduce in lege in mod implicit principiul intangibilitatii bilantului de deschidere. In acest sens, erorile contabile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii acestora, potrivit reglementarilor de corectare a erorilor.

Mai amintim si faptul ca situatiile financiare consolidate pentru grupul de societati, se depun in termen de 15 zile de la aprobarea acestora, dar nu mai tarziu de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii.

Situatiile financiare aferente anului 2014 se intocmesc conform reglementarilor contabile deja aprobate.


Sursa: hotnews.ro
modificare, lege, contabilitate, 2015

Top accesari azi

Cine intocmeste si depune Situatiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie 2013 pana la 30 mai 2014 ...[3]

Atentie! Deductibilitatea TVA in cazul bonurilor fiscale ...[1]

Atentie! Luni, 27 ianuarie 2014, termen pentru unele obligatii fiscale ...[1]

Luni, 11 februarie 2013 inclusiv, termen pentru unele obligatii fiscale ...[1]

Noi reglementari contabile aplicabile de la 1 ianuarie 2015...[1]

De la data de 1 februarie 2015 intra in vigoare noua procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA. Vezi care sunt cele 3 situatii posibile care pot aparea,...[1]

NOU! Modificarea, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA...[1]

Noutati privind Procedura obtinerii certificatului de atestare fiscala...[1]

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc vrea sa blocheze accesul romanilor la site-urile de jocuri neautorizate in Romania...[1]

Reglementari privind facturile fiscale - documentar: Elementele facturii...[1]

ANAF a modificat procedura obtinerii certificatului de scutire de TVA in vama pentru importuri ...[1]

De la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare este optional ...[1]

Noutati contabile: Fiscul poate anula inregistrarea in scopuri de TVA a unei firme ca urmare a faptului ca se schimba asociatii sau administratorii /Vezi si sol...[1]

Optiunea privind platile anticipate in contul impozitului pe profit ...[1]

Finantele au publicat luni seara Ordinul care aproba normele metodologice pentru incheierea exercitiului bugetar al anului 2014...[1]

Declaratia 311 - documentar fiscal ...[1]

Declaratii fiscale cu termen limita de depunere 22 decembrie 2014...[1]

Joi, 10 ianuarie 2013, termen pentru unele obligatii fiscale ...[1]

Comunicarea pro-ratei la Fisc (termen limita: 25 ianuarie 2013)...[1]

TVA de 9 la suta se aplica de la 1 ianuarie 2015 doar la pachetele all-inclusive vandute integral ...[1]