Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 2
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Finantele au publicat marti in Monitorul Oficial patru modificari in domeniul financiar contabil. Vezi care sunt acestea
Publicat: 25 octombrie 2013


In Monitorul Oficial de marti au fost publicate 4 acte normative in domeniul financiar contabil, dupa cum urmeaza: a fost modificat modul de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea taxelor si impozitelor; se introduce procedura efectiva de plata a impozitului pe venitul din activitati agricole direct catre departamentele specializate ale primariilor, cand nu exista o unitate ANAF in localitatea respectiva, tinand cont ca in 25 octombrie este prima scadenta a impozitului; pentru cei cu activitati supuse accizelor, s-a modificat modul de numire a Comisiei care emite autorizatiile necesare; se introduce si o usoara modificare la normele de aplicare a OUG nr. 3/2013 pentru reducerea unor arierate in economie.

Actul normativ adoptat prezinta o mare importanta pentru persoanele fizice ce datoreaza impozit pe venitul din activitati agricole, pentru cresterea animalelor ( ovine, bovine, capre, pasari de curte) sau pentru cultivarea cerealelor, catofului, vitei de vie, legumelor etc.

Impozitarea se realizeaza prin transe de venit si impozitul se poate achita in doua rate egale, pana in data de 25 octombrie si pana in data de 15 decembrie.

Acest impozit este datorat direct catre bugetul general consolidat si nu exista o redistribuire catre autoritatile publice locale.

Prin urmare, impozitul trebuie colectat de catre ANAF, fie prin intermediul unitatilor de casierie proprii, fie prin intermediul unitatilor de trezorerie. Desigur, impozitul poate fi achitat si prin transfer bancar.

Avand in vedere faptul ca acest impozit se adreseaza in principal persoanelor din mediul rural, unde nu exista unitati ANAF si nu se utilizeaza in mod frecvent transferuri bancare, legiuitorul a prevazut posibilitatea platii acestor impozite la Directiile de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale, unde domiciliaza contribuabilii persoane fizice, cand nu exista o unitate ANAF in aceasta localitate.


Ordinul este semnat atat de Ministerul Finantelor Publice, cat si de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Prin acest ordin, se introduce procedura pe care trebuie sa o urmeze unitatile administrativ teritoriale, astfel incat sa poata incasa impozitele de la contribuabili persoane fizice si sa le deconteze catre bugetul de stat.


Ca procedura, actul normativ stabileste doua aspecte principale:
a. modul in care se va semna protocolul de colaborare intre ANAF si unitatile administrativ teritoriale, astfel:

in termen de 2 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Directiile generale ale ANAF vor transmite catre unitatile administrativ teritoriale formularul de protocol;

in termen de 2 zile dupa primirea formularului de protocol, unitatile administrativ teritoriale vor semna si returna catre ANAF protocolul semnat.


Nota: unitatile administrativ teritoriale nu sunt obligate sa semneze protocolul, dar daca nu semneaza ingreuneaza incasarea impozitului.

b. a doua parte a procedurii detaliaza modul in care unitatile administrativ teritoriale incaseaza sumele impozitului de la persoanele fizice si le deconteaza catre Trezoreria Statului.
Retinem faptul ca unitatile de specialitate ale primariei vor transfera catre trezoreria statului, centralizat, in termen de 5 zile lucratoare, sumele incasate de la contribuabili.

Pentru persoanele fizice, data platii impozitului este data platii catre unitatea de specialitate a primariei.

Procedura reglementeaza si formularele utilizate pentru decontarea platilor intre unitatea primariei si unitatea de trezorerie, respectiv conturile de trezorerie.

Foarte important: acceasi procedura se aplica si pentru platile de asigurari de sanatate aferente acestor contribuabili.

Pentru contribuabilii sau persoanele ce au in atributiile de serviciu intocmirea ordinelor de plata pentru impozitele si taxele datorate de acestia, noutatea consta in faptul ca zilele trecute a fost modificata varianta programului de soft informatic prin care se intocmesc ordinele de plata - OPFV.

Actul normativ "oficializeaza" modul in care functioneaza softul de completare a numarului de evidenta a platilor, in functie de tipul datoriei achitate si modul in care aceasta s-a stabilit (declaratie fiscala, decizie de impunere, poprire, procesul verbal de constatare a unei contraventii).

Pentru a consulta textul de lege vezi articolul de pe hotnews.ro
modificari, legislatie, data, platii impozitului, octombrie, 2013

Top accesari azi

Cine intocmeste si depune Situatiile financiare anuale Óncheiate la 31 decembrie 2013 pana la 30 mai 2014 ...[3]

ANAF va verifica periodic contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA considerati cu risc crescut...[2]

Incepand cu 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 800 lei lunar ...[1]

Declaratia 311 - documentar fiscal ...[1]

Declaratii fiscale cu termen limita de depunere 22 decembrie 2014...[1]

Joi, 10 ianuarie 2013, termen pentru unele obligatii fiscale ...[1]

Reglementari privind facturile fiscale - documentar: Elementele facturii...[1]

Cum se efectueaza revocarea accesului la serviciul de depunere online de titularul certificatului...[1]

ANAF a modificat procedura obtinerii certificatului de scutire de TVA in vama pentru importuri ...[1]

ANAF a publicat cele 18 intrebari la care ai de raspuns daca vrei sa iti inregistrezei firma in scopuri de TVA ...[1]

Perceperea contributiilor sociale obligatorii pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ...[1]

Declaratia 311 - documentar fiscal ...[1]

Persoanele cu handicap grav sau accentuat, scutite de impozit pentru toate veniturile...[1]

Optiunea privind platile anticipate in contul impozitului pe profit ...[1]

Legislatie: Stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...[1]

Ministerul Finantelor a publicat lista celor 92 de taxe parafiscale ce vor fi eliminate: taxa de 22 pentru pasaport, taxa de indrumare pentru infiintarea unei f...[1]

Comunicarea pro-ratei la Fisc (termen limita: 25 ianuarie 2013)...[1]

ANAF a transmis Hotnews.ro precizari legate de modificarile privind procedura inregistrarii in scopuri de TVA...[1]

TVA de 9 la suta se aplica de la 1 ianuarie 2015 doar la pachetele all-inclusive vandute integral ...[1]

Senatul a adoptat un proiect privind extinderea limitarii incasarilor si platilor in numerar ...[1]